guide for quality wines from the Rhône valley

Winkels

Avignon: Amorino (16 Rue Saint-Agricol, +033 9 51 60 91 28), een begrip voor ambachtelijk Italiaans ijs. Vestigingen in Europa en Amerika, helaas nog niet in Nederland. Fijn adres voor verrukkelijke ijssmaken, een goede espresso en prachtige chocolade. Voor thuis meenemen is ook mogelijk. We kennen alleen de vestiging in Avignon, vlakbij de stadsmuren. Doorgaans een lange rij voor de deur, maar de moeite van het wachten waard.

Carpentras: Patisserie Jouvaud (Rue de l’Evêché, +33 4 90 63 15 38) is een ‘confiserie – patisserie – salon de thé’, waar men een uitgebreide koffie, thee of kleine lunch kan genieten. Een heerlijke winkel boordevol zoete lekkernijen en een incidentele hartige taart. Het is mogelijke voor thuis mee te nemen. Ook zijn tal van interieurspulletjes te koop. De patisserie ligt in een drukke winkelstraat in het centrum van Carpentras, waardoor de mogelijkheden om buiten te zitten beperkt zijn. Een leuk adresje om even bij te komen als je in de stad bent. Jouvaud heeft ook een vestiging in Avignon en Tokio.

Nîmes: Maison de la Brandade La Nimoise (9, rue de l’Horloge, +33 4 34 04 26 96). Een speciaal-winkeltje voor de lokale delicatesse: stokvis. Verwerkt in 4 varianten. Daarnaast ook kleine hartige snacks, uitstekend voor bij de borrel. Het productie-atelier (en tevens verkooppunt) is gevestigd in 18, rue Emile Jamais. Leuk om ze hier aan het werkt te zien.

Nyons: Les Gourmandines (Place de la Liberation, +33 4 75 26 06 37) , een kleine ijs- en theesalon. Een van de beste ijs van de Zuid Rhône, met eigen fabricaat biologisch ijs.  Forse prijs per bol, maar we hebben het dan ook wel over een “bol”. Originele smaken, o.a. Provinciaalse kruiden zoals rozemarijn en tijm. Dit ijs wordt ook elders aangeboden, dus let op hun vignet.

Nyons: Vinaigrerie La Parra / Maison du Paté (Promenade de la Digue). Een leuk winkeltje op  het parkeerterrein net voorbij de brug rechts. Uitgebreid assortiment azijn, olijfolie, tapenade en paté. Alles in eigen atelier geproduceerd door de gepassioneerde Raphaël. Ook leuke cadeau tips. Combineer dit bezoek op donderdag met  een tochtje over de uitgebreide Provençaalse weekmarkt (07.00-13.00).