guide for quality wines from the Rhône valley

Restaurants

Noord Rhône

Ampuis: Bistrot de Serine (16 Boulevard des Allées, + 33 4 74 48 65 10) is een wijnbar, annex wijnkelder en restaurant. Een heerlijk adres om even bij te komen tijdens de lunch (in mijn geval) of diner. Alles wordt hier dagvers en met zorg klaargemaakt en kent een zekere originaliteit. Gasten kunnen uit een aantal wijnen per glas kiezen en uiteraard is er een uitgebreide wijnkaart met veelal regionale producenten (Côte Rôtie, Condrieu en Saint-Joseph). Het restaurant op de eerste etage heeft ± 25 zitplaatsen en is populair bij de lokale bevolking, dus reserveren is aan te raden. Verderop in de straat is een soortgelijk etablissement met vergelijkbare formule.

Ampuis: Le Cercle des Vignerons (Boulevard des Allées, +33 4 74 56 72 29) is een ruim opgezette bistro annex wijnwinkel. Een beperkt aantal suggesties op een krijtbord aangevuld met een aantal dag-specialiteiten. Alle gerechten zijn vers en zelfgemaakt en worden in ruime hoeveelheden geserveerd. Een zestal wijnen per glas en een uitgebreide wijnkaart. De wijnkaart en de winkel bieden een interessante collectie wijnen uit de noordelijke en zuidelijke Rhône. Een trekpleister voor veel wijnboeren; helaas mag de hond niet mee naar binnen.

Valence: Le 7 (285 Avenue Victor Hugo, +33 4 75 44 53 86) is de brasserie naast het drie Michelin sterrenrestaurant van Sophie Pic. Modern qua inrichting, snelle  formule, drie keuze per gang en alles zeer smaakvol en bijna sterwaardig. Een ruime collectie van de betere Rhônewijnen per glas maken het feestje af. En dat alles nog steeds zeer betaalbaar. Voor het grote werk moet je een deur verder zijn en minstens twee maanden van tevoren reserveren. In de brasserie maak je misschien vandaag nog kans, mede door de snelle doorloop. Wellicht niet de juiste setting voor een romantisch diner, maar voor een voortreffelijke lunch tussen de bedrijven door is Le 7 absoluut een aanrader.En heel gemakkelijk aan te rijden vanuit Cornas!

Tain l’Hermitage: Le Mangevins (7, rue des Herbes, +33 4 75 08 00 76) is een klein doch verrassend goed restaurant in het centrum van Tain. Iedere door-de-weekse dag geopend voor lunch en diner bieden ze dagelijks variërend drie keuzes per gang op basis van dagverse (regionale) ingrediënten. De keuken is innovatief en verfijnd. Hier wordt duidelijk met liefde gekookt. De wijnkaart heeft een heel ruim regionaal aanbod; daarnaast een krijtbord met een aantal wijnen dat per glas wordt geserveerd. Reserveren is aan te raden, want het aantal zitplaatsen is beperkt (binnen twintig en op het kleine terras vijftien) en het is een geliefde plek voor de lokale wijnboeren en hun (internationale) gasten. Gastheer Vincent Dollat (sommelier pur sang) en zijn Japanse vrouw Keiko (chef pur sang) bezorgen je een aangename ervaring voor een nog aangenamere prijs. Voor ons een niet weg te denken adres tijdens onze Rhône-tochten, al moeten we er een dag langer voor blijven!

Tupin-Semons: Auberge de la Source (+33 4 74 59 54 03) is een klein familiebedrijf in het hooggelegen deel van het dorp vlak voor het lokale gemeentehuis. Een fantastisch uitzicht op de steile hellingen van de Côte-Rôtie met de rivier op de achtergrond. De kaart is klassiek, maar de gerechten zijn eerlijk en vers en de service is goed. Bij zonnig weer is dit een heerlijke plek voor een Bourgondische maaltijd.

Zuid Rhône

Bédoin: Le Grillon (Le Cours, +33 4 90 65 66 89) is een knus restaurant met een 10-tal tafeltjes. Ook een klein (verhit) terras aan de straatkant. Alles wordt klaargemaakt op een open houtvuur. Van culinaire hamburgers met ganzenlever tot aan een Homard menu. Hun cassoulet van moreau is een aanrader; het huisgemaakte ijs verrukkelijk. Wijnkaart bevat veel producenten uit de Ventoux. Woensdag gesloten.

Carpentras: Chez Serge (Rue Cottier, +33 4 90 63 21 24) is een strak ingericht Provençaals restaurant met een groot terras aan de achterzijde. De menu- en wijnkaart bieden ruime keuze. Alles is hier verzorgd, zonder overdaad of pretenties: het interieur, de gerechten en de bediening. Prima prijs-kwaliteitsverhouding. In de wintermaanden wordt iedere dinsdag een ‘Vins & Truffes Soirée’ georganiseerd. Eigenaar Serge Ghoukassian werd in 2008 uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar.

Châteauneuf-du-Pape: Le Verger des Papes (Rue Montée du Château, +33 4 90 83 50 40) is een favoriete plek voor de lokale bevolking én de toeristen die in grote getallen de kasteelruïne en de vele kleine wijnkelders bezoeken. Bij goed weer kan men op het terras eten; de Mistral wind zorgt hier zelfs hoogzomer voor verkoeling. Een bescheiden kaart en een dagmenu bieden voldoende keuze. Eerlijke gerechten met verse ingrediënten en Provençaalse invloeden. De bediening is uiterst geroutineerd en prettig.

CrestetLa Fleur Bleue (Chemin du Sablon, + 33 4 90 36 23 45) door een leuk Nederlands stel gerund dit restaurant met gites. De inrichting is brocante in alle kleur blauw, eigenhandig door Fiejette Worm (Brasserie van Baerle) bijeen verzameld van lokale markten. De kaart uiteraard regionaal, met verse ingrediënten en voldoende keuze. David Worm (Tout Court, De Kersentuin biedt een maandelijks wisselend menu vanaf €23 tot de luxe versie voor €37,50  De wijnkaart (de verantwoording van vinoloog Fiejette) biedt ruimte aan de lokale producenten en is eveneens zeer redelijk geprijsd. Bij binnenkomst direct een karaf gekoeld kraanwater en wat brood; zoals het hoort! Een prima adres voor een betaalbare lunch of diner (6 dagen per week geopend), met altijd gasten en zeer makkelijk aan te rijden (aan de linkerzijde vanaf Malaucène naar Vaison de la Romain.

Gigondas: Carré Gourmand (Rue du Corps de Garde, +33 4 90 37 1128) is een schattige theesalon annex lunchgelegenheid. Een klein voor- en achterterras en een beperkt aantal zitplaatsen binnen. De kaart kent een sucré en salé gedeelte: kleine gerechten die vers in eigen keuken bereid worden. Ook wordt een aantal zelfgemaakte regionale producten zoals koekjes, koffie en ingemaakte vruchten verkocht. Een charmante plek met charmante bediening. Ideaal voor een ochtendkoffie, middagthee, een ambachtelijk gemaakt ijsje of een kleine lunch. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends geopend.

Uchaux: Côté Sud (Route d’Orange, +33 4 9040 6608) is een prettig adres in een van de Côtes du Rhône Villages voor de lunch of diner. Het restaurant beschikt ook over een ruim, overdekt terras. Het lunchmenu dat ik daar heb gekregen, was zeer verzorgd en van een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een Provencaalse kaart en vriendelijke bediening.

Provence

Marseille: Miramar (2 Quai du Port, +33 4 91 91 41 09) is het klassieke adres voor een drie-gangen bouillabaisse. De oudere zwarte brigade komt wat vermoeid over, maar Le Royal doet haar naam eer aan (alleen voor de echt grote trek) en wij hebben zelden ruimte voor een ‘verplicht van te voren te bestellen’ dessert (beetje té commercieel). Het restaurant ligt aan de oude haven en biedt goed zicht op de binnenkomende vissers. Het is ook mogelijk buiten te eten. Volgens TripAdvisor bezoekers ‘slightly overpriced’, maar zeker een begrip en een bezoek waard.

Savoie

Annecy le Vieux: Cozna Vera (Avenue de Chavoires, +33 4 50 63 41 65) is een biologisch ‘fast food’ restaurant van de met drie Michelinsterren gekroonde Chef-kok Marc Veyrat. Een ware revolutie op culinaire gebied en het bewijs dat fast food ook smakelijk en verantwoord kan zijn. Een trekpleister voor jong en oud; een leuke plek om van eerlijk eten te genieten. Naast de superburger van puur rundvlees met een dragonsaus en al dan niet vergezeld met dikke aardappel-in-schil-frieten staat ook een aantal smakelijke gerechten in weckpot gereed om au-bain marie voor u op te warmen. Een keur aan toetjes, biologische sappen en zelfs de koffie en wijn zijn van perfecte kwaliteit. Alles is efficiënt ingericht, dus laat u zich niet afschrikken door een lange rij wachtende mensen. Bestellen gaat redelijk snel en er is intussen voldoende te zien. Reserveren lijkt bij deze zeer populaire plek niet mogelijk.

Chamonix Mont-Blanc: La Maison Carrier (Route du Bouchet, +334 505 30003) biedt fraai uitzicht op de hoogste top van de Mont-Blanc en is onderdeel van hotel Hameau Albert Premier. Een mooi ruim restaurant, een aantrekkelijk terras met relax zitjes in het gras, een zeer vriendelijke zwarte brigade en een kaart met authentieke streekgerechten (de Pied du Couchon was heerlijk doch heftig). Ook de wijnkaart biedt veel regionale wijnen (met voldoende keuze in halve flessen). Een zeer aangename plek met opvallend prettige gastvrijheid, dus laat je niet afschrikken door het chique uiterlijk van dit etablissement).

Voglans: Restaurant L’Essentiel (onderdeel van het Hotel Cervolan, Route de l’Aeroport) is op het eerste gezicht een ‘trendy’ hotel waar Chef-kok Bouvier alle ruimte krijgt om op hoog niveau te koken. Een verbazingwekkend goede keuken met moderne, zeer aantrekkelijk gerechten (Frans en Italiaans getint). Michelin onderschrijft dit door de toekenning van een ster. De wijnkaart biedt ruime keuze, inclusief een aantal regionale wijnen dat per glas of halve fles te bestellen is. Voor wie op doortocht is of gewoon gegarandeerd lekker wil eten.