guide for quality wines from the Rhône valley

23
11/23

Découvert Crozes-Hermitage

De wijngaarden van Crozes-Hermitage, net als die van Hermitage, liggen aan de linkeroever van de Rhône. Met ruim 1.500 hectare is dit de grootste appellation in de noordelijke Rhône, verspreid over elf gemeentes. Het wijngebied loopt van Serves-sur-Rhône tot Pont-de-l’Isère in het zuiden, en heeft sinds 1937 de AOC-status. Voor rood wordt uitsluitend de Syrah druif gebruikt, terwijl voor wit Marsanne en Roussane zijn toegestaan.

In het noorden, op steile granietrijke hellingen, worden veelal gestructureerde, tanninerijke rode wijnen en boeiende witte geproduceerd. Domaine Rousset, een nauwelijk bekende producent, maakt een sublieme cuvée Les Picaudières, afkomstig van het genamig ‘lieu-dit’, alsmede een uitstekende witte variant.

De zuidelijke wijngaarden tussen de rivieren Rhône en Isère bieden meer fruitige en genereuze rode wijnen, met hints van bosbessenjam. Het terroir rond Pont L’Isère levert ongetwijfeld de meest ‘bodied’ Crozes-Hermitage. Hier importeren we wijnen van de talentvolle Emmanuel Darnaud, met Les Trois Chênes als mijn favoriet qua prijs-kwaliteit.

Van alle noordelijke Crûs is Crozes-Hermitage de meest vriendelijk geprijsde appellation, waarvan de wijnen op jonge leeftijd doorgaans al zeer aangenaam zijn.