Al ruim 35 jaar zet ik mij naast mijn werk ook in voor maatschappelijke doelen. Zo heb ik in 2008-2020 als voormalig bestuurder van Stichting Happy Watoto kennis kunnen maken met Tanzania. Wat mij als Westerse vrouw en zelfstandig ondernemer toen diep raakte, is de positie van de vrouw in dit prachtige land. Hoewel Tanzania op het gebied van vrouwenemancipatie en rechten zeker vooruitgang heeft geboekt, leeft 60% van de vrouwen nog altijd in armoede en hebben velen geen toegang tot de noodzakelijke middelen om hun toekomst vorm te geven en deel te nemen aan de economische ontwikkeling.
Stichting Pamoja Nguvu (Samen Sterk in Swahili) is een Nederlands initiatief dat vrouwen in Tanzania een kans geeft op een economisch onafhankelijk bestaan. Dit doen zij door het verstrekken van kleine leningen en het geven van bedrijf gerelateerde trainingen. Hun werkwijze is doordacht: een strenge selectie met een onderbouwd businessplan als basis, kleine leningen met een terugbetaalplicht binnen 6 maanden, en (heel belangrijk) sociale controle vanuit de groep zelf.
Een belangrijk onderscheidend aspect van deze stichting is het feit dat hier uitsluitend lokale mensen werkzaam zijn, die de cultuur en problematiek als beste begrijpen. Dit team wordt aangestuurd door een Nederland bestuur, dat zich volledig onbezoldigd inzet voor dit doel. Iedere euro komt dus bij het project terecht.
Met slechts $140 kan de bestaansmodus van een Tanzaniaanse vrouw veranderen van “overleven” naar “doorgeven”. Na het goed doorlopen hebben van het krediettraject worden kennis en ervaring doorgegeven aan lotgenoten, en de terugbetaling ingezet voor een volgende. Met deze kettingreactie wordt met dus met weinig heel veel bereikt. De succesverhalen op hun website getuigen hiervan.
Doe mee en koop minimaal 1 doosje Wijn met een Missie, waarmee je €15 schenkt aan dit goede doel. Nog beter natuurlijk is dit samen met familie, buren, vrienden en collega’s te doen. Door minimaal 60 flessen te bestellen, drinkje heerlijk en profiteer jij van de maximale korting, terwijl de lening voor één vrouw is gefinacieerd. Dat is wat ze noemen een win-win situatie!