guide for quality wines from the Rhône valley

21
05/21

schaarste oogstjaar 2021

Hoewel het jaar nog maar vijf maanden oud is, moeten we ervan uitgaan dat allocaties vanuit de Rhônevallei komend jaar klein zullen zijn.  Vrij onverwacht werd Europe begin april verrast met een sterke vorstinval. Noordelijke wijnstreken zoals Champagne en Bourgogne zijn hieraan gewend, volgen de weersvooruitzichten op de voet en nemen hun maatregelen. Men vindt hier windmolens en vuurkorven in de wijngaard en de prille bloesem wordt vaak beneveld met water als beschermlaagje. De Rhône heeft hier vrijwel nooit mee te maken, en was slecht voorbereid. Daar kwam bij dat de echt schandelijke kou pas in de vroege ochtend intrad, nadat men eerder die nacht al terug naar bed was gekeerd.

Grote delen van de Europese wijnbouw zijn helaas getroffen. De berichten in april van mijn wijnboeren waren dan ook uiterst somber. Vooral de wijngaarden op de vlakte, die al vroeg in het jaar waren gesnoeid, zijn zwaar getroffen. Font Sarade in Vacqueyras bijvoorbeeld sprak van 80% verlies.

De Noord Rhône lijkt er per saldo iets gunstiger uit te komen, mede door een betere gehardheid van de planten. Wie pas begonnen was met snoeien, heeft het gelijk aan de zijde gekregen. Een trend die ik meer en meer in de Rhône zie, en Clos de Trias uit de Ventoux een koploper in is. De reden voor een late snoei heeft hier weliswaar een andere reden. Met een late snoei wordt de hele ontwikkeling van de plant met 4-5 weken verlegd. Met als belangrijke winpunt dat de rijpingsfase niet in de heetste maand van het jaar plaatsvindt, maar in september. Het levert ze ± 1oC minder alcohol op, wat vooral in hete zomers zoals 2005, 2009, 2015 en meer recent 2019 een enorme winst is.

Nu ruim een maand verder lijken de wijngaarden zich enigszins te herstellen. De natuur is weerkrachtig en de regenbuien in april en mei hebben ook een helend effect. Men heeft al decennia te maken met een extreem laag grondwater niveau, waardoor de planten bij aanhoudende droogte in de winter nauwelijks kunnen herstellen van een vorig groeiseizoen. In dat opzicht verloopt 2021 gunstiger, zij het dat de regen ook schimmelvorming met zich meebrengt. Men is nu dus druk met het bedwingen van meeuwdauw en andere rot. Gelukkig helpt de wind een handje mee, een factor waar de Rhône steevast op kan vertrouwen, zij het dat wind het besproeien weer bemoeilijkt.

Kortom, de schade is wellicht niet zo groot als aanvankelijk gedacht, de volumes zullen absoluut klein zijn. Zeker voor de witte wijnen, waar voor de Rhône überhaupt een continue tekort in aanbod geldt! Dit komt bovenop een pandemie jaar, waarin de hele wereld tot een stop is gebracht. Er is nu nog voldoende 2020 te verkrijgen. 2020 Is een evenwichtig oogstjaar zover ik tot nu heb kunnen proeven, dat ik wil kwantificeren als “uitstekend”.