guide for quality wines from the Rhône valley

12
05/14

Ventoux aanbieding – de hit van onze zomerproeverij

Ondanks het matige weer is onze zomerproeverij afgelopen weekend goed bezocht. Graag breng ik de twee bestverkochte wijnen onder uw aandacht. Toeval wil dat het gaat om een witte en rode basiswijn van Domaine Font Sarade. Deze wijnen lenen zich perfect voor het zomerweer en zijn zeer sympathiek geprijsd. Omdat ze nog niet op de website staan, heb ik ze voor u tijdelijk als Ventoux aanbieding gebundeld.

Domaine Font Sarade, gelegen ten noorden-oosten van het dorp Vacqueyras, werd in 1936 aangekocht. Het domein beschikt over een diversiteit in microklimaat en beslaat inmiddels 35 hectare. De oorspronkelijke wijngaarden (18 ha) liggen op de vlakte rondom het huis en op de noordhelling van de Dentelles (AOC Vacqueyras.) In de loop der jaren is het arsenaal uitgebreid met 8 ha Ventoux, 2 ha Côtes du Rhône en 1 ha Plan de Dieu, bovenop de 5 ha IGP-geklasseerde percelen. De meest recente uitbreiding betreft 1,25 ha in Gigondas (Cuvée Les Pigières 2010 en 2011 zijn op voorraad). De verleidelijke witte Vacqueyras Les Penchantes 2013 verwacht ik medio juni in huis te hebben.

Bernard Burle, de 3de generatie,is zo’n typisch Rhône-wijnboer: hardwerkend, zonder enige pretenties of veel woorden en wars van commercie. Nu zijn dochter ook meewerkt, is er sinds kort een goed-ogende website en een Facebookpagina! Bernard tracht de gezondheid van de wijngaarden en daarmee de kwaliteit van de wijnen ieder jaar verder te verbeteren. De focus ligt op een goede expressie van het terroir. Een optimale plantdichtheid, een gecontroleerde productie per plant en goede sanitaire condities in de wijngaarden dragen daartoe bij. Er wordt vol overtuiging ‘lutte raisonnée’ gewerkt; certificering wordt hier echter niet geambieerd. In de wijnkelder tref je voornamelijk betonnen cuves aan; een enkele barrique wordt alleen ingezet voor de tanninerijke syrah.

Naast de rode Vacqueyras,waar we al jaren mee werken, heb ik de rode Ventoux 2012 laten meekomen ter afwisseling van ons basissegment. Van Le Blanc 2013, een knisperende viognier eveneens afkomstig uit de Ventoux, was ik direct gecharmeerd.