guide for quality wines from the Rhône valley

07
10/17

in the spotlight – Eric Texier

Eric Texier was nucleaire ingenieur voordat hij aan zijn wijnpassie gehoor gaf. Rhône-vedetten als Trollat en Verset dienden als inspiratiebron; een stage in Bourgogne en een studie Oenologie zorgden voor enige praktijk- en theorie-ervaring. En toch zou ik Texier willen karakteriseren als autodidact. Een bevlogen wijnmaker met een enorme hang naar kennis, die zich vooral laat leiden door de natuur.

Texier heeft eigen wijngaarden in de Noord Rhône. In Brézème (geenszins toeval, want de wijnen uit dit gebied waren ooit een serieus alternatief voor Hermitage) en meer recent in Saint-Julien-en-Saint-Alban. Daarnaast is hij als ‘négociant’ actief. Dat wil zeggen, hij koopt het vergiste sap van biologisch geteelde druiven, om dit in zijn eigen kelder in Charnay (Zuid Beaujolais) op te voeden. Biologisch gecertificeerd, met elementen uit het biodynamische en ‘vin naturel’ gedachtegoed, met marginale handelingen in de wijngaarden en de wijnkelder en met maximale benutting van natuurlijke processen.

Zijn eigenzinnige opvattingen (Texier deelt enkele daarvan op YouTube) maken hem wat ‘onbegrepen’, maar zijn wijnen spreken voor zich: – uniek qua druif- en terroir-expressie, indrukwekkend puur en verfijnd. Wijnen met een absoluut Noord Rhône DNA en het respect voor de maker afdwingen.

Ter introductie hebben we een kennismakingspakket samengesteld.