guide for quality wines from the Rhône valley

16
10/14

Ontwikkelingen in de Rhône

Het seizoen verliep tot augustus voorspoedig, maar in de tweede helft van de zomer is 2014 veranderd in een problematisch wijnjaar. Augustus was het net zoals bij ons té koud en té nat, waardoor het rijpingsproces flink vertraagde. In september wisselden regen en fraai nazomerweer zich continue af. Warme temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en de Mistral die uitbleef hebben uiteindelijk overal geleid tot grijze rot.

Medio september werd overal geoogst. Bepaalde producenten werkten keihard om alles zo snel mogelijk binnen te halen; anderen daarentegen spreidden het oogsten in de hoop op stabieler weer. Een enkeling is zelfs nu nog bezig!

Over het wit is men veelal te spreken: een goede rijpheid én zuurgraad, met iets minder alcohol t.o.v. 2012. Daarentegen hebben de boeren 25-30% van hun syrah, cinsault en grenache door rotting verloren zien gaan en is een volledige fenole rijpheid niet overal bereikt. De problemen zijn groter in het zuiden dan in het noorden, waar men eerder met de oogst is begonnen.

Ook in de kelder is er stress. ‘Volatiele zuren’ maken het dit jaar extra risicovol waarbij de (appel)zuren tijdens de alcoholische gisting gemakkelijk kunnen omslaan in azijn. Philippe Gimel van Saint Jean du Baroux: “This vintage is the most difficult since I have the estate. In 3 days the most fragile grapes are turning to vinegar.” 2014 is een ‘challenging’ jaar gebleken met grote kwaliteitsverschillen per producent.