guide for quality wines from the Rhône valley

28
03/15

Les Rouges 2013 sont bien!

Afgelopen maart vond de 8ste editie van Découvertes plaats. Hét moment om nieuwe oogstjaren te proeven, producenten te ontmoeten en mijn portefeuille te ijken. Missie dit jaar: het proeven van rood 2013 voor de inkoop en het zoeken naar frissere (zomer)wijnen. Om met het eerste te beginnen …

… les rouges 2013 sont bien, ofwel ‘goed’. ‘A vintage for the light hearted?’ stelde Jancis Robinson en dat beaam ik. In grote lijnen is m.i. het wit (vooral marsanne) beter dan het rood, en het noorden beter dan het zuiden. Geen klassiek of typisch bewaarjaar, wel wijnen (m.n. Zuid Rhône) die door de minder massieve materie mij juist aanspreken. Ze komen jong al heel bekoorlijk over, zelfs uit de Noord Rhône. De Cornas van Leménicier en de rode Gaby van Colombier smaakten bijvoorbeeld absoluut naar meer.

Perswijn en Proefschrift zijn op de beurs gespot en ik ben benieuwd wat ze over rood ’13 zullen schrijven. Rhône-kenners Livingston en Robinson zijn ze al voorgegaan en zijn, eerlijkheid gebied mij dit te melden, wel enthousiaster over 2013 dan ik. Zeker is dat 2013, evenals 2006 en 2011 (doch niet van dezelfde kwaliteit), door grootse jaren wordt overschaduwd. Want ja, 2014 toont zich, voor zover ik al heb mogen proeven, voortreffelijk!