guide for quality wines from the Rhône valley

09
02/18

Leménicier in de uitverkoop

Als kleine, gespecialiseerde Rhône importeur lukt het me prima om nog wat ‘krenten uit de pap’ te halen. Zo heb ik een kleine allocatie Hermitage van ‘old-school’ producent Bernard Faurie kunnen bemachtigen. Op gepensioneerde leeftijd maakt hij nog altijd Hermitages van grote klasse die aanzienlijk betaalbaarder zijn dan de fameuze wijnen van Jean-Louis Chave. En in Cornas werk ik sinds mijn debuut met Franck Balthazar, die met zijn < 3 hectare domein absoluut thuis hoort in het rijtje van Pierre Clape, Thierry Allemand, Robert Michel (gepensioneerd) en Noel Verset (in 2015 overleden).

Op zoek naar een niet-houtgelagerde Saint-Péray kwam ik zes jaar geleden bij Jacques Leménicier terecht. Eveneens een klein domein dat zich duidelijk onder het maaiveld begaf en dat ook een top Cornas en meer recent rode Crozes-Hermitage bleek te produceren. Wijnen die zich kenmerken door puurheid, elegantie en die zeer complementair binnen mijn portefeuille zijn. Het is dan ook flink balen wanneer een ‘collega met aanzienlijk meer slagkracht’ zonder pardon op zo’n adres duikt.

Exclusiviteit is lastig af te dwingen; goede alternatieven zijn er echter nog altijd te vinden. Dus adieu Leménicier. De resterende voorraad is in de uitverkoop.