guide for quality wines from the Rhône valley

07
05/15

Zoektocht naar zomerse Rhône

Afgelopen maart zijn we gericht op zoek gegaan naar frissere wijnen voor de zomer. Vol enthousiasme stel ik aan u voor:
Domaine Cabanis, gerund door Jean Paul en zoon Nicolas is een familiedomein dat sinds 1982 biologisch werkt en ondanks de discipline en passie nog altijd onder het maaiveld ligt. Van de 32 hectare is minder dan de helft met druivenstokken, olijf- en abrikozenbomen beplant; de rest is pure wildernis. Ik ben hier vooral gevallen voor hun basiswijnen: soepel en puur, en vooral heel aangenaam om zo te drinken. Ideale zomerwijnen (wit en rood), biologisch en voor een hele sympathieke prijs.
Château Vessière hebben we ontmoet tijdens Découvertes. De 7/8ste generatie van dit biologische domein uit Saint Gilles (ten zuiden van Nîmes) maakt opvallend frisse en daarmee voor Zuid Rhône begrippen onderscheidende wijnen. Vooral het wit was liefde op het eerste oog. Alles klopt hier: de mensen, hun visie, de geboden kwaliteit, de uitstraling én de prijzen.Domaine de Lauzières uit Mouriès  bezochten we vooral voor de rosé. Genesteld in de adembenemende vallei van de Alpilles (zuidoosten van Les Baux de Provence) wordt hier 500% biodynamisch gewerkt. Oogsten in de nacht, vinificatie in betonnen amforen, alles doordacht en zonder enige (financiële) concessie. Voor Equinoxe, de rosé die ik heb geselecteerd, wordt bijvoorbeeld alleen de directe afloop van het sap (vin de goutte) gebruikt. Pure elegantie, wonderbaarlijk goed betaalbaar en niet onderdoend voor de beste Côtes de Provence. Indrukwekkend domein, waar ik ook fraai wit en rood heb ingekocht.

Domaine Chaume-Arnaud, favoriet van veel Rhône-kenners, was tot mijn verbazing beschikbaar. Ook hier biodynamische praktijken in de wijngaard en kelder. Het klimaat van het noorden, in combinatie met het terroir en de cépages van het zuiden maken de wijnen van dit domein heel complementair in de portefeuille en direct al een persoonlijke favoriet. Speciaal voor de zomer Le Petit Coquet ingekocht, maar het was vooral de rode Vinsobres die mij heeft verleid. Liefhebbers van hun wit kunnen bij collega De Smaakimporteur terecht.