guide for quality wines from the Rhône valley

29
04/17

ook 2016 voortreffelijk

Ook 2016 is voor de gehele Rhône een voortreffelijk oogstjaar. Persoonlijk acht ik 2016 zelfs ietsjes beter dan 2015, doch ik nuanceer de mening van de internationale wijnpers graag daar waar het de Rhône betreft. En in ‘extreme’ oogstjaren roei ik vaker tegen de stroom in. Wijnen als Gourt de Mautens rouge 2008, Faury La Glorietta vv 2011 en Pierre Andre rouge 2013 hebben van de ‘rating firms’ matige scores gekregen, maar zijn voor mij onuitwisbare, amoureuze ervaringen!

2016 was een oogstjaar dat aanzienlijke inspanningen van de wijnproducent vergde, in de wijngaard en in de wijnkelder. Het eindresultaat is echter overtuigd: ‘rouges et blancs’, uit de Noord en Zuid Rhône, ze tonen zich allemaal verrassend goed. Ik werd in ieder geval heel enthousiast van de “brut de cave” (vat monsters van wijnen die nog niet gereed zijn) die ik enkele weken geleden tijdens Découvertes heb geproefd. Kort samengevat: 2016 heeft m.i. een betere zuurgraad, toont meer balans (lees minder extractie) en zeker meer terroir-expressie ten opzichte van 2015.

En toch is het relatief stil rondom dit oogstjaar! InterRhone heeft speciaal voor het oogstjaar 2016 een button laten maken met de tekst “supermillésime2016“ om te voorkomen dat 2016, na de hype over 2015, een schaduwjaar wordt. Zoals dat 2006 is overkomen en recentelijk alsnog de hemel is ingeprezen door Wine Advocate! Wie op View all Wines click krijgt een mooi lijstje Noord Rhônes te zien.  Zo ook de Saint-Joseph van Gaillard Les Pierres 2006 die ik al jaren koester (lees liever niet verkoop) en waarvan er nog een paar dozen op voorraad zijn.  Met het volste vertrouwen heb ik mijn reserveringen voor 2016 gemaakt en ik weet: ‘time is on my side’.