guide for quality wines from the Rhône valley

05
09/20

oogstjaar 2020 belovend

Oogstjaar 2020 ziet er in de Rhône, m.u.v. het berggedeelte Savoie en Valais, belovend uit. Het seizoen is zonder noemenswaardige problemen verlopen.

Het voorjaar startte vroeg, waarin zon en regen elkaar regelmatig afwisselden en de planten onder ideale omstandigheden konden ontwaken uit hun winterslaap. Het groei- en bloeiseizoen kreeg daardoor een voorsprong van ±14 dagen. De combinatie van warmte en vocht gaf zeker meeldauw, doch binnen ‘de norm’.  Vanaf medio juli werd het droog en heet, waardoor de duiven ook vroeg aan hun rijpingsfase begonnen.  Vorige week is men langzaamaan begonnen met het oogsten van enkele vroeg rijpende druiven. Een relatief vroege oogst dus.

Helaas is de Drôme (zuidwesten van de vallei) afgelopen weekend getroffen door felle onweer- en regenbuien. Ongetwijfeld hebben de volrijpe druiven hierdoor schade opgelopen en zal dit ten koste van het rendement gaan. Het verlies wordt op zo’n 20% geschat.  Voor het leeuwendeel van de wijngaarden brachten deze buien vooral verkoeling, waardoor de planten weer konden ádemhalen’. Indien in de komende weken het weer niet drastisch omslaat, ziet 2020 er zeer belovend uit, in kwalitatieve en kwantitatieve zin.